13 april 2014

Plastiminderen in China

Na zo'n tien maanden plastiminderen in Nederland vertrokken partner en ik begin maart naar China voor mijn werk. Ik dacht dat we onze plastic consumptie redelijk onder controle hadden, maar hier in China begint het plastiminderen weer van voor af aan. We moeten het wiel opnieuw uitvinden.

Waar vinden we bijvoorbeeld wasmiddel, losse kruiden, baking soda, groente en fruit zonder zakjes, keukenspullen en schoonmaakartikelen? In Nederland wist ik de weg te vinden naar plasticvrije alternatieven, maar hier ken ik de markt en producten niet.

Plastic in China
In China lijkt er -in ieder geval in Beijing en Jinan- veel meer plastic verpakkingsmateriaal gebruikt te worden dan in Europa. Neem bijvoorbeeld groente en fruit. Dat wordt voorverpakt. Meestal ligt het op een schaaltje van schuim met daarover een laag doorzichtig plastic folie. Is het niet voorgepakt, dan wordt je in de grote supermarkten gedwongen het in een plastic zakje te doen. Want ja, wáár moet de prijssticker anders?

Veel producten hebben trouwens vaak niet één, maar twee lagen plastic. Toiletpapier bijvoorbeeld. De rollen zijn individueel in een laag plastic gerold om vervolgens samen ook weer in een plastic verpakking te zitten. Zelfde geldt voor eieren. Elk ei verpakt in plastic en dan 12 eieren in een plastic eierdoos. Die je vervolgens weer in een plastic zak kunt doen.



Toch zijn we na een ruime maand weer goed op weg. Het is ontzettend leuk om plasticvrije alternatieven te zoeken, want zo komen we al snel buiten de grote (westerse) supermarkten waar we veel meer contact hebben met lokale mensen en we allerlei interessante lokale producten tegenkomen die we in Nederland niet hebben. Paocai is zo'n product.

Paocai - Chinese probiotica
Om plastic te ontwijken, omdat ik graag weet wat ik eet én omdat ik het leuk vind, maak ik in Nederland veel dingen zelf. From scratch. Amandelmeel, cashewnotenboter, brood, bouillon, noem maar op. Hier in China hebben we geen permanente verblijfplaats én geen goede keuken, dus zijn we aangewezen op het lokale aanbod.

In Nederland at ik graag gefermenteerde groente. Dit is een soort probiotica oftewel levende bacterien die goed zijn voor de gezondheid. Eerder maakte ik zelf gefermenteerde wortels, uien en bietjes. Omdat zelf maken hier geen optie is, kijken we rond naar lokale alternatieven. Zonder plastic uiteraard.

En met succes! Een week of twee geleden liepen we op de markt in de buurt van ons appartement. Daar stond een meneer met een bakfiets paocai te verkopen. Authentieke Sichuanese paocai. In mooie grote potten, in allerlei variaties: wortels, komkommer, kool, pinda's, sperziebonen en nog veel meer.


Paocai zijn gefermenteerde groenten. De provincie Sichuan in het westen van China is bekend om zijn (vaak pittige) paocai. Het is een belangrijk onderdeel van de Sichuanese keuken. Volgens Fuchsia Dunlop, de specialist op gebied van de Chinese keuken, heeft ieder huishouden in Sichuan zijn eigen paocai potten. Dit zijn ronde potten met een smalle nek, gemaakt van aardewerk. De smalle nek zorgt ervoor dat er geen lucht in de pot kan komen.

De groente in de pot is bedekt met een mengsel van rijstwijn en smaakmakers zoals bruine suiker, peper, gember, kaneel en steranijs. Elke dag wordt er wat van de groente gegeten, maar de vloeistof blijft in de pot en kan generaties lang gebruikt worden zonder te verversen. Wel wordt er af en toe wat nieuwe rijstwijn, suiker en kruiden toegevoegd.

De paocai man liet ons uitgebreid proeven. Vervolgens kozen we een paar verschillende producten die hij in een plastic boterhamzakje stopte. Jammer. Een paar dagen later zijn we echter terug gegaan naar dezelfde verkoper, dit keer gewapend met ons eigen bakje. De man kon dit wel waarderen en vulde het bakje zonder problemen. We hebben er heerlijk van gegeten.


Inmiddels zijn we verhuisd naar een nieuwe stad, Jinan. Hopelijk vinden we ook hier snel plasticvrije alternatieven. Ik hou jullie op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten