8 januari 2014

Gluten en plasticvrij brood

Brood bak ik altijd zelf. Ik koop zelden tot nooit brood in de winkel of bij de bakker. Het brood dat ik zelf bak is lekkerder, verser en bovendien weet ik zo precies wat ik eet. Ook heb ik zo geen plastic afval. Voor een etentje tijdens onze kerstvakantie bij familie in Zweden hebben we onlangs plasticvrij en glutenvrij brood gebakken uit het boek "Against all grain" van Danielle Walker. Omdat het bakken zo leuk was en het brood zo ontzettend lekker, volgt hieronder het recept. Het originele recept vind je hier.

Ingredienten:
  • 2,4 dl cashewnotenpasta
  • 4 eieren
  • 0,5-2 eetlepels honing
  • 2,5 theelepel appelazijn
  • 0,6 dl (zelfgemaakte) amandelmelk of kokosmelk
  • 0,6 dl kokosnootmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 0,5 theelepel zeezout

De cashewnotenpasta kun je kopen in de winkel, bijvoorbeeld bij Ekoplaza. Cashewnotenpasta ziet er een beetje uit als pindakaas, maar in plaats van pinda's zijn het cashewnoten. Bij voorkeur kies je voor een rauwe cashewnotenpasta zonder toevoegingen. Als je een variant met zout gebruikt, dan kun je wat minder zeezout gebruiken. Bij gebrek aan kant en klare cashewnotenpasta hebben wij dit zelf gemaakt met behulp van onze fantastische sapmachine.

Zelf cashewnotenpasta maken met behulp van sapmachine

De rauwe cashewnoten (ongezouten, ongebrand) kochten we in de supermarkt. In Zweden hebben veel supermarkten een notenbar. Die ziet er ongeveer uit als de bakken met snoep zoals bij Jamin of een andere snoepwinkel, maar behalve snoep en koekjes zijn er ook bakken met noten. Die schep je in een papieren zak. 


De vier eieren moeten eerst gescheiden worden. Daarvoor heb je twee bakjes nodig. Een bakje is voor het eiwit en een voor het eigeel. Eieren delen is heel simpel. Je tikt met het midden van het ei op de tafel of een ander hard oppervlak. Zo breekt de schaal. Vervolgens breek je de schaal open, in het midden van het ei. Laat nu het eiwit uit het ei glijden. Vang het op in een van de twee bakjes. De rest van het eiwit krijg je uit het ei door het eiwit te laten glijden in de andere helft van het ei. Door dit een paar keer te herhalen, valt al het eiwit in het schaaltje.

Na het tikken op hard oppervlakte breekt de schaal.
Vervolgens breek je het ei in twee delen.
De ene helft haal je van het ei af. Nu valt automatisch een
deel van het eiwit in de schaal.
Door het eigeel over te laten glijden in de andere helft, valt
ook de rest van het eiwit in het bakje.
Door het eigeel een paar keer in de andere helft te laten glijden
blijft alleen het eigeel achter in de schaal. Dat doe je in een tweede bakje.

De cashewnotenpasta, het eigeel, honing, appelazijn en kokosmelk doe je vervolgens in een kom. Het originele recept gebruikt amandelmelk, maar we hadden nog wat kokosmelk staan dat we hiervoor gebruikt hebben.



Dit mixten we met een mixer. Het wordt een plakkerig geheel. Na even mixen doe je ook het kokosmeel, de bakingsoda en het zeezout in de kom. 


Vervolgens klopten we het eiwit in een grote kom. We klopten de eieren net zo lang tot de eiwitten toppen vormden en we de kom op zijn kop konden houden zonder dat het eiwit uit de kom viel. 


De oven moet voorverwarmd zijn op 150 graden voor het uitvoeren van de laatste stappen. Het geklopte eiwit moet bij de rest van het beslag, maar als je daarna nog moet wachten tot de oven op temperatuur is, dan is er een kans dat de baking soda al begint te reageren met de azijn en het daardoor zijn werk niet doet in de oven.


Dus pas als de oven voorverwarmd is, doe je het eiwit bij het deeg. Mix het kort met de mixer. Het eindresultaat is een nat beslag dat er niet uitziet als klassiek brooddeeg. Giet nu het beslag in een broodvorm die bekleed is met bakpapier.


Zet het brood meteen in de oven. 


Na 45-50 minuten is het klaar. Het brood is lekker zowel warm als koud. Wat we niet direct opaten, bewaarden we in het bakpapier (gevouwen om het brood). Ook de volgende dag was het brood nog lekker.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten